Kijk de introductie video

Over Arnaud Oosterbaan

Arnaud Oosterbaan ontving internationale aandacht met de 2010 Anton Kersjes dirigentenprijs voor jonge dirigenten in het Concertgebouw te Amsterdam.

 

De jury becommentarieerde hem met de woorden: he possesses an unstoppable urge to want to fathom a score to its single last note, as well as his analytical ability to actually do so’.

 

In 2012, maakte hij zijn debuut als operadirigent met Het orkest van het Oosten met Mozart’s opera Le Nozze di Figaro, gevolgd door producties bij professionele orkesten en operahuizen. Concerttournees brachten hem naar Duitsland, Spanje, Zwitserland en Zweden.

 

Arnaud Oosterbaan werd benoemd tot ‘Assistant in Residence’ bij de Nederlandse Reisopera (2010 – 2013). Hij assisteerde bij de Nationale Opera in Amsterdam, L’Opéra de Rennes en Atelier Lirique (L’Opéra Bastille, Paris).

 

Arnaud is als artistiek leider verbonden aan de OPUSkoorproject en Stichting Nootstroom. Van deze laatste is hij tevens algemeen directeur.

Hoe het allemaal begon

Geboren in Wolvega, studeerde Arnaud directie aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Na het afsluiten van zijn Bachelor- en Masterstudie, vervolgde hij zijn studie met een opleiding (2e master) directie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hij besloot de studie opera- en orkestdirectie met het predicaat “summa cum laude”.

 

Dirigentenbeurzen gaven hem de mogelijkheid om internationale masterclasses te volgen bij Neeme Jaärvi (Est), Karl St. Clair (USA), Benjamin Zander(UK) en Alexander Polishuk (RUS). Tijdens de prestigieuze London Master Classes, Oosterbaan werd gecomplimenteerd: ‘a real conductor in every vein of his body’.

Meer dan dirigeren

Naast het dirigeren van concerten en voorstellingen is Arnaud zeer bevlogen in het begeleiden van jonge dirigenten en musici. Hij coacht afgestudeerde dirigenten uit verschillende landen bij de ontwikkeling van hun muzikaliteit, communicatie en leiderschapskwaliteiten.

 

Daarnaast dirigeerde hij succesvolle jong talent producties (RAP) waaronder La BohemePuccini en Candide – Bernstein. Tijdens het Grachtenfestival te Amsterdam werd de Candide productie gewaardeerd met **** in de Volkskrant.

Gast spreker

Met zijn passie voor muziek en communicatie, Oosterbaan is actief als gastspreker bij bedrijven, talent programma’s en culturele hotspots.

 

In het seizoen 2015 – 2016 dirigeerde Arnaud Oosterbaan tijdens een groot tournee langs de Nederlandse theaters, de succesvolle nieuwe productie van de Nederlandse Reisopera Mozart’s Così fan Tutte (**** Leeuwarder Courant, NRC en Elsevier). De première was in het Koninklijke Theater Carré in Amsterdam. Afgelopen zomer dirigeerde Arnaud Oosterbaan in een uitverkocht Concertgebouw te Amsterdam, het Orkest van het Oosten tijdens de Robeco Summer Nights.