Opera Gala Surhuisterveen en Sneek

Description

Met als thema ‘Het Verona van het Noorden’ organiseerde Nootstroom twee opera galaconcerten, waarin de (nieuwe) bezoeker in een sfeervolle ambiance werd ondergedompeld in de mooiste melodieën uit het beroemde Italiaanse operarepertoire.
Op het programma stonden opera aria’s, liefdesduetten, ouvertures en intermezzi. Qua repertoire werd gekozen voor een goede mix tussen bekend, redelijk bekend maar ook onbekend opera repertoire.

Het concert werd verzorgd door een groot symfonieorkest, operakoor en twee toonaangevende internationale solisten, sopraan Jeannette van Schaick (NL) en tenor Leonardo Gramegna (IT). Deze laatste vormde als echte Italiaan (qua zang en uitstraling) een onmisbare schakel bij het creëren van een uitbundige Italiaanse sfeer en een krachtige tegenhanger voor de jonge Nederlandse sopraan. Qua niveau deed men niet voor elkaar onder wat zorgde voor een prachtige chemie tussen beiden.
Collegium Vocale Fryslân verzorgde een projectkoor bestaande uit gevorderde Friese amateur koorzangers. Voor de ruim 100 koorleden werd ‘opera’ in de eerste instantie met argusogen bekeken. Echter toen de de tutti repetities eenmaal van start gingen werd iedereen dolenthousiast. ‘Wat een ervaring en wat hebben we veel geleerd. We wisten niet dat opera zo mooi kon zijn!’.
Het koor kreeg 22 nieuwe aanmeldingen.

Koor- en orkestleden ontvingen qua spel en uitstraling extra coaching om mee te gaan in het totaalconcept. De dirigent was tevens gastheer en nam het publiek als een kleinkunstenaar mee in het drama. Het publiek werd langzaam ook bewerkt en voorzien van een Italiaans temperament. Uiteindelijk durfden de mensen mee te zingen, juichen en stond men minuten lang op de banken om waardering te uiten.

Beide voorstellingslocaties, Theater Sneek en De Flambou Surhuisterveen, waren aangekleed met Italiaanse elementen en uitgelicht met een indrukwekkend lichtplan. De gasten werden ontvangen door gemaskerde gastdames en met een glaasje bubbels kwam men helemaal in de gala sfeer.

Bezoekers: 1.100

Samenwerkingspartners: Theater Sneek, Collegium Vocale Fryslân en ondernemers/vrijwilligers werkgroep Surhuisterveen.

 

Date

11 maart 2019

Categories
  • big productions